Wat is een luisterronde?

Waar staan wij als Kerk nu en waar willen wij naar toe?

Luisterronde_pin

In een luisterronde willen wij tijd maken en ons openstellen om naar anderen te luisteren, zowel in geloof als daarbuiten. Waar leven jullie van? Wat drijft jullie? Wat raakt jullie diep? Waartoe voelen jullie je geroepen? Geloven jullie dat Hij met ons meegaat? Dat Hij aan het werk is in mensen?

Tegelijkertijd willen wij ook naar onszelf luisteren en tijd maken om door te vertellen wat wij van anderen gehoord en gezien hebben.

We willen de oude vertrouwde wegen verlaten en de deuren en ramen openzetten, misschien eerst op een klein kiertje. Als er niet wordt gezaaid, kan er ook niet geoogst worden.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Luisteren is zich interesseren in concrete personen, hun menselijke ervaringen en het unieke geschenk dat ieder mens vertegenwoordigt. Luisteren vraagt echter tijd. Het is een vaardigheid die je kan leren en aanscherpen en die kan uitgroeien tot een houding, een ingesteldheid, een cultuur. Luisteren is niet gemakkelijk en vraagt om vertrouwen. Luisteren is ook naar buiten gaan, uit je centrum treden en herkennen wat God bewerkt in ieder mens, onszelf en de Kerkgemeenschap. Luisteren is dan dialoog met de ander én verdieping van het eigen geloofsverhaal.

Beluisterd worden is op zich een genadevol moment. Elkaars verhaal beluisteren vanuit de onderstroom maakt verbinding en bouwt gemeenschap op. Elkaar beluisteren bouwt aan een ‘wij-verhaal’. Gaandeweg kan luisteren leiden tot méér. Het is samen zien wat de Heer met ons voorheeft, hoe we als christen verantwoordelijkheid kunnen opnemen, hoe we Kerk kunnen zijn. Het laat ons toe na te gaan wat er in de diepte ook leeft aan verlangen, aan ervaring. We kunnen ontdekken dat Gods belofte op velerlei plaatsen en wijzen in mensen werkzaam is.

Lees enkele basisgedachten rond luisteren en luisterrondes.

Maak een gratis website of blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

Maak je eigen website aan bij WordPress.com
Aan de slag
%d bloggers liken dit: