Goede herder in het woonzorgcentrum

Enkele weken geleden hebben we in een mededeling van het bisdom pastores uitgenodigd om ervaringen met ons te delen.

Het is woensdagmorgen. Ik ontvang tot mijn blijde verrassing een brief van een priester die in een woonzorgcentrum verblijft. Hij schrijft me: “In antwoord op uw vraag van nieuwe initiatieven in de parochies te melden, wil ik u graag laten weten wat ik heb ondernomen in WZC … tijdens deze moeilijke coronatijden.” Zijn woorden raken me. Hier is iemand die mij laat delen in zijn ervaring. Nu wil ik ook jullie laten delen in deze ervaring. De brief komt uit een woonzorgcentrum; als een brief van het front. God weet hoeveel er geleden is in deze moeilijke tijden.

Hij vertelt: “Op de afdeling … werd een gebedsketen opgesteld onder de bewoners die verlangden om dagelijks één tientje van de Rozenkrans te bidden …” – en hij voegt eraan toe: “in deze lange stille zaterdag”.

Stille Zaterdag is het uur waarin de dood fel gevoeld wordt en men uitkijkt naar een teken van hoop, een signaal van God.

Nog andere initiatieven vermeldt de brief. “Drie weken na Pasen, op de zondag van ‘Jezus de goede Herder’ kregen al de bewoners een bezinnende tekst over: ‘Jezus is de Deur naar een andere samenleving. Jezus, de goede Herder voor de vermoeide Kerkgemeenschap en de vermoeide zieke wereld (Tomas Halik).” Een vermoeide Kerkgemeenschap, een vermoeide, zieke wereld! Ik herken het. Maar deze bewoner van een rusthuis geeft geen vermoeide indruk. Integendeel, zijn woorden klinken fris en getuigen van een open blik.

“Ten derde werd er een bescheiden fotorama in het atrium van het WZC opgesteld: vanaf Witte Donderdag, Goede Vrijdag, Stille Zaterdag, Verrijzenis, en het thema van elke Paaszondag.”  

Op het einde, voor zijn groet, schreef hij: “Hopelijk is het dit wat u o.a. bedoelde.” Terwijl ik het lees, knik ik instemmend en springt mijn hart op van vreugde.

De priester tekent met zijn naam. Ik weet dat hij niet van de jongsten is. Uit nieuwsgierigheid zoek ik in het jaarboek van ons bisdom naar zijn leeftijd.

Bijna 92 jaar!

Ik word er stil van en denk aan één van de psalmen die zegt over de vromen: “Ook als zij reeds oud zijn dragen zij vruchten, zij blijven sappig en fris (Psalm 92)”.  En ik dank God om deze goede herder die mij en ons op een eenvoudige manier laat delen in zijn belevenissen.

Bart Coenegrachts

#digitaledeelkast

Foto door Alex Boyd via Unsplash.

Een gedachte over “Goede herder in het woonzorgcentrum

Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Maak een gratis website of blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

Maak je eigen website aan bij WordPress.com
Aan de slag
%d bloggers liken dit: