Mijmeringen van uw pastoor

Het meest typische voor ons “christen-zijn” is – vind ikzelf – de unieke verwevenheid van het menselijke en het goddelijke, het aardse en het hemelse… In geen enkele andere religie is dit zo uitgesproken. Op het snijpunt van dit verbond, deze verbondenheid, deze ontmoeting, staat natuurlijk de figuur van Jezus. Hij is de Mens bij uitstek én Hij is God. Een beter beeld van God hebben we als mens niet…

Met kerstmis vieren we de “menswording” van God. Het “Godswoord” is vlees en bloed geworden.

God laat zich op een unieke manier zien in de wereld, klein en kwetsbaar, opdat wij de goddelijk kern in onszelf zouden zien oplichten. We moeten ons daarvan bewust worden en méér en méér zelf “kind van God” worden, erfgenaam van hetzelfde verhaal en dezelfde ervaring. Jezus is hierbij de sleutelfiguur. Als we Hem navolgen, Hem laten groeien in onszelf en “worden zoals Hij” dan worden ook wij een “christus”/”christen”.

Hij komt tot ons op vele manieren. Hij is een leraar, een helende genezer, een profeet, een Messias, een dienaar, een koning… Hij is als een Herder die de schapen zoekt en hoedt.

Zijn boodschap komt tot ons door het getuigenis van zijn volgelingen, doorheen de kerk , ecclesia, en dit betekent” samenkomen”…

Nu we “afstand moeten houden” en niet meer mogen samenkomen voelen we dit als een groot gemis aan. Het maakt ons ook bewust dat christenen, kerkmensen, niet zonder dat “samenkomen” kunnen… Door de secularisatie en ontkerkelijking gingen we wat losser om met die kerkelijke verbondenheid. “Ik bid thuis wel”, “Ik ben christen op mijn manier”… Mooie uitspraken maar het zijn ook vaak armoedige excuses… Deze crisis maakt ons bewust van het belang van onze persoonlijke keuze om gelovig in het leven te staan en samen “kerk” te vormen… De cultuur rondom ons helpt ons daarin niet meer. Als politiekers maatregelingen over corona afkondigen wordt er gesproken over allerlei aspecten van de hedendaagse cultuur : werken, winkelen, reizen, horeca, sport, school, … maar geen woord over “kerkbezoek”. Dit doodzwijgen van religie past in velen hun politieke kar …

Ja, kerk is meer dan “samenkomst”. De “kerk” is geen doel op zich, maar een middel. Zij dient om zoekende en gelovige mensen te dienen. Er is het woord van de bijbel dat moet klinken. En dit kan ook thuis of op andere manieren. In deze coronatijden heb je meer tijd om het parochieblad te lezen, een goed boek, het evangelie… En ook op de computer vind je veel aanbod.

Je moet het wel zélf zoeken. Want voor vele “officiële media” zoals de televisie is “geloof” en zeker “kerk” helemaal irrelevant ( onbelangrijk) geworden. Daar is geen aandacht en tijd voor. Er zijn erg weinig tv. uitzendingen rond geloof , zeker als je dit vergelijkt met andere landen. Arm Vlaanderen!

Kerk en gelovig zijn is ook naastenliefde en solidariteit. Hier zien we in deze tijden ook veel mooie voorbeelden van. Men zoekt creatief elkaar te ondersteunen. Zeker de mensen in de zorg verdienen veel waardering. Maar alleen al maar de “richtlijnen volgen” is een teken van respect voor elkaar en zorg voor de meest kwetsbaren…

Kerk is bidden en sacramenten vieren. Bidden kunnen we gelukkig overal en altijd. Ook alleen, en zoals elk vogeltje gebekt is. Sacramenten vieren is echter onmogelijk want het vereist net dat “samenkomen”, dat “lichamelijke” aspect in handelingen. Naar een eucharistieviering kijken op het scherm is iets – en beter dan niets – maar je voelt met lijf en leden aan dat het niet de bedoeling is dit zo permanent te doen. Het is geen volwaardig alternatief.

Eucharistievieringen zijn er niet in de kerk. Op het moment dat ik dit schrijf is nog geen datum bekend wanneer er versoepeling komt. Waarschijnlijk zal het ook “geleidelijk” gebeuren, met “in achtneming van de sanitaire regels” : afstand houden, ontsmetten, handschoenen, mondmaskers, beperkt aantal aanwezigen… Dat de “mix” van generaties ook een “probleem” is behoeft geen commentaar. Ons kerkvolk is al wat ouder en dus kwetsbaarder….

De doopsels, eerste communies, vormsels.. het is allemaal uitgesteld. Hopelijk kan in de zomer en het najaar terug volop feest gevierd worden..

Uitvaarten in de kerk en gebeden op het kerkhof mogen wel. Maar met hoogstens 15 personen… Het is goed dat u dit weet ! Een gebed en zegen, hoe pover ook, kunnen toch veelzeggend zijn…

Op momenten van droefheid en afscheid hebben we elkaar net nodig, ook elkaars lichamelijke nabijheid. Het is dan ook extra droevig voor mensen met een “lege plaats in hun midden”…

Vergaderingen zullen misschien minder gemist worden… maar het samenkomen en elkaars vriendschap delen echter wel ! Onze groepen en verenigingen liggen “plat”. Ook hier merken we hoe deze crisis ons hard treft. Een kaartje, telefoontje of berichtje doet deugd, maar vervangt toch niet de echte vreugde van het samenzijn.

Goede vrienden,
in het oude testament is het “volk Gods” het referentiepunt. Voorzeker werkt God met individuen en hun persoonlijk antwoord op zijn roepstem, maar het is steeds in verbondenheid met “het volk” onderweg. Paulus zei het al : “ Christus is het hoofd, wij de ledematen. Wij vormen één lichaam”. Jezus sprak : “ wie zijn mijn zus en mijn broer ? Het zijn zij die de wil van de Vader doen!” en “ wat je aan de minsten hebt gedaan heb je aan Mij gedaan ..” In de arme, de zieke, de gekwetste, de marginale medemens kunnen we christus zien… En wat zegt en geeft Jezus ons in de eucharistie?: “ dit is mijn lichaam”. Op het kruis kijken we op naar zijn geschonden lichaam op het kruis.Na Pasen begrijpen we dat het om zijn “verheerlijkt” lichaam gaat, een hemelse aanwezigheid. Nu mogen wij Hem samen “handen en voeten” geven.

Voorlopig moeten die voeten nog wat in hun kot blijven en de handen ontsmet worden… Geduld is hierbij een schone deugd. Moge het ons mild maken van hart. Kerk = samenkomst ! Laten we goede moed houden en verlangend uitkijken naar die “samenkomst” in “onze kerk” !

In verbondenheid,
Pastoor Geert

#digitaledeelkast

Foto door Jacob Bentzinger op Unsplash

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Maak een gratis website of blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

Maak je eigen website aan bij WordPress.com
Aan de slag
%d bloggers liken dit: