Over de beker van het leven

Lisette, parochieassistente in Bree, volgt nog steeds de 40-dagenretraite en deelt met ons vandaag twee mooie gedachten.

Wij christenen willen leven vanuit de woorden en de daden van Jezus. En als we dan in de Goede Week, die heftige ervaringen van Jezus horen uit de Bijbelteksten beseffen we hoe oneerlijk dat lijden en nadien die kruisiging van Hem was. We willen nú des te beter zijn woorden heel goed begrijpen..

Misschien komt het door een ervaring die ik had in Jeruzalem waar ik enkele jaren geleden was, tijdens een pelgrimstocht, een reis in Israël. Toen ik bijgevoegd beeldje zag, begreep ik plots wat een verschrikkelijke angst Jezus gehad heeft in de hof van Olijven. Een rilling overviel mij en ik begreep plots wat doodsangst betekent. Ik begreep de woorden: ‘Het kostte Jezus bloed zweet en tranen’.

De Bijbeltekst die vandaag klinkt in de retraite is deze:

‘Jezus zei tegen hen: ‘ Ik voel me dodelijk bedroefd; blijf hier met mij waken.’ Hij liep nog een stukje verder, knielde toen en bad diep voorovergebogen: ‘Vader, als het mogelijk is, laat deze beker dan aan mij voorbijgaan! Maar laat het niet gebeuren zoals ik het wil, maar zoals U het wilt.’ Hij liep terug naar de leerlingen en zag dat ze lagen te slapen.’( Mat. 26:38-41)

Als het uur daar is, is het droefheid die Jezus overvalt. Hij bidt en vraagt van zijn leerlingen om met Hem te waken en dichtbij Hem te blijven. In zijn droefheid en eenzaamheid komt Jezus menselijk nabij.

Het citaat van deze Goede Week spreekt boekdelen en is voor mij zeker een werkpunt. Het komt uit een boek van Henri Nouwen, Kun je de beker drinken? (p. 71-72)

De beker van het leven drinken betekent dat we het leven dat we leiden tot ons eigen, unieke leven maken. Door de beker van het leven te drinken zeggen we: ‘dit is mijn leven’ maar ook: ‘ik wil dat dit mijn leven is.’

De beker van het leven drinken betekent dat we ons eigen, unieke bestaan volledig in bezit nemen en dat we ons dit leven eigen maken, met al zijn lief en leed.

Dat is niet makkelijk. Lange tijd zullen we ons waarschijnlijk niet in staat achten om ons eigen leven te accepteren; we blijven vechten voor een beter of op zijn minst een ander leven. Vaak welt er diep in ons een hartgrondig protest op tegen ons ‘lot’. …

Maar als we leren onszelf niet tot onze vijand te maken maar met mededogen ons eigen lief en leed onder ogen te zien, kunnen we ook onze unieke mogelijkheden in deze wereld ontdekken, de beker van ons leven aan onze lippen brengen en langzaam, zorgvuldig, maar wel tot de bodem leegdrinken.

#digitaledeelkast

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

Maak je eigen website aan bij WordPress.com
Aan de slag
%d bloggers liken dit: