De glasscherf

Lisette van Bree volgt de 40-dagenretraite Ignatiaans bidden en deelt met ons een mooi citaat van Christian Wiman dat haar diep geraakt heeft.

Dagelijks volg ik de retraite van het Ignatiaans bidden. Vandaag bleef ik steken bij een citaat dat wel heel diep raakt. Het is een citaat van Christian Wiman, een Amerikaanse dichter (lees hier meer over hem).

Christus is God die ‘hier ben ik’ roept,
de glasscherf in je darmen.’

Op zekere dag, alles was fris, blauw, nieuw… kwam er plotseling een haveloze, door gangreen aangetaste man op mij afgesteigerd met uitgestrekte armen als een ziel in de hel.

Het moderne spirituele bewustzijn is toegesneden op het feit dat God heen is, en voor velen van ons houdt spirituele ervaring in: een essentieel, diepgevoeld en noodzakelijk, maar uiteindelijk verwarrend en voorbijgaand gevoel van eenheid met het bestaan.

Mystiek en waardevol, maar: op afstand. Christus daarentegen is een glasscherf in je darmen. Christus is God die ‘hier ben ik’ roept, en hier niet alleen in wat je verheft en vervult en optilt, maar hier in wat je schokt, beledigt, je vernedert, hier in alles wat precies datgene activeert en prikkelt wat je niet-God zou willen noemen. Door de mist van God lopen naar de helderheid van Christus is moeilijk – want hoe onappetijtelijk , hoe ongoddelijk blijkt die helderheid dikwijls niet te zijn.

#digitaledeelkast

Foto: Pixabay

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Maak een gratis website of blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

Maak je eigen website aan bij WordPress.com
Aan de slag
%d bloggers liken dit: