“Kom binnen en zet u”

Een fragment uit de column van Yvonne Denier, filsoof, ethicus en docent aan de KU Leuven en stafmedewerker bij Zorgnet-Icuro in Tertio van deze week.

Lichamelijke, psychische, sociale en existentiële kwetsbaarheid maken deel uit van het leven, van wie we zijn, van onze condition humaine. Toch lijken we dat vaak over het hoofd te zien in de wijze waarop we denken over mens en samenleving, alles organiseren in structuren, categorieën, regels en organisatievormen.

(…)

Hoe kunnen we echt luisteren? “Een kind komt pas tot leren als het vertrouwen krijgt, zich gezien voelt, kan bloeien en mag botsen”, beschreeft Joris Hesselt, programmamaker van Radio Gaga. Wanneer we iemand nabij blijven, ook wanneer het moeilijk loopt.

(…)

Een betekenisvol bestaan kunnen we maar leven wanneer we iets kunnen geven (koffie en cake), wanneer we kunnen ontvangen (een fijne babbel bij de koffie) en wanneer we iets kunnen teruggeven (een luisterend oor). Zo gaat dat voort, meestal in de kleine goedheid van mensen onder elkaar. In de vraag “hoe is het ermee?”, in het luisteren naar wat gezegd wordt en vooral ook in het horen wat niet gezegd wordt, in de rustige stilte soms. Het gebeurt wanneer mensen tegen elkaar zeggen: “kom binnen en zet u”.

Bron: Yvonne Denier, “Kom binnen en zet u”, in Tertio 1005 (15 mei 2019).

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Maak een gratis website of blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

Maak je eigen website aan bij WordPress.com
Aan de slag
%d bloggers liken dit: