Wim Distelmans over luisteren, ook met je ogen

“Een belangrijke eigenschap is, denk ik, dat ik kan luisteren. En dat is professioneel ook heel nuttig, want als je met patiënten omgaat, moet je wel kunnen luisteren. Ik ken collega’s die dat niet kunnen. Als je niet luistert, kun je ook niet inspelen op wat iemand zegt. Het oude spreekwoord luidt: spreken is zilver, zwijgen is goud. Als je zelf aan het woord bent, vang je geen signalen op van wat eigenlijk het probleem is.

“Leren luisteren zit niet in de opleiding geneeskunde. Artsen krijgen wel communicatie­technieken aangeleerd, maar communicatie is complex, hè. Luisteren betekent niet alleen dat je goed moet horen wat mensen zeggen, maar vergt ook elementaire empathie. En dan kun je je afvragen: kun je dat aanleren, empathie? Ik weet dat niet. Je moet ook kunnen horen wat mensen níét zeggen. Je moet kunnen luisteren met je ogen, kunnen observeren wat er gebeurt, de lichaams­taal van mensen interpreteren. En als je dan een beetje ervaring hebt, weet je wanneer je je mond moet houden.

“Een arts moet er zijn voor zijn patiënten en niet tijdens de consultatie op zijn gsm of pc zitten kijken. Nee, een arts moet naar de mensen kijken en luisteren en terug­koppelen: ervoor zorgen dat je op hetzelfde niveau blijft als de patiënt, dat je contact hebt, dat je elkaar echt begrijpt. Verstaanbare taal is fundamenteel. ‘De CT-scan is negatief’ klinkt voor veel mensen onheil­spellend, terwijl dat net positief nieuws is. Je moet dus duidelijke taal spreken.

“Ik heb zelf een ingebakken hekel aan betutteling en dominantie en probeer dus ook anderen niet te betuttelen en te domineren. Als mensen begrijpen wat je zegt, dan kunnen ze ook participeren en zelf beslissen: dit wil ik en dit niet.

“Mijn moeder was redelijk dominant. Luisteren kon ze niet. Ze sprak graag in mijn plaats en ik ging daarvan door het dak. Al heel jong heb ik de reflectie gemaakt: als ik dat niet tof vind, zullen anderen dat waarschijnlijk ook niet tof vinden. Voilà.”

Bron: https://www.demorgen.be/binnenland/wim-distelmans-als-ik-een-ding-geleerd-heb-is-het-wel-als-je-iets-wilt-doen-doe-het-nu-ba83d2ca/

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Maak een gratis website of blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

Maak je eigen website aan bij WordPress.com
Aan de slag
%d bloggers liken dit: