Luisteren loont en maakt verschil. Getuigenis van een ervaringsdeskundige in kwetsbaarheid

Ik ben Jessica en ik ben ervaringsdeskundige in kwetsbaarheid. Maar ik ben nog zoveel meer dan dat…

Ik ben geboren in een ondernemers gezin. Opgroeiend in dit warm nest had ik een stevige basis om naar terug te keren.

Op 19 jarige leeftijd ben ik gaan werken, met een middelbaar en hoger beroepsonderwijs diploma als bewakingsagent op zak begon ik aan mijn carrière.

Met 22 jaar ben ik mijn man tegen gekomen en al snel volgden onze kindjes en kochten we samen een huisje. De toekomst lachte ons tegemoet, dachten we.

Dan sloeg het noodlot toe en verloren we allebei onze baan in de crisis. Hiermee viel voor ons het doek van een prachtige droom. De donkere wolken pakten zich snel samen boven ons en er leek voorlopig nog geen einde aan te komen.

Teveel kosten, teveel tegenslagen, en voor we het wisten, kwamen we om in de rekeningen. We hadden steeds een stuk maand over.

Wat ik nooit had gedacht dat mij zou overkomen, gebeurde…..We vragen een collectieve schuldenregeling aan.

Ik ben genoodzaakt me om te scholen en start met een opleiding, vastberaden om hier weer uit te raken in de toekomst. Mijn partner schoolt zich bij en vindt een nieuwe baan in 2010.

De kleine verbeteringen maken echter geen einde aan onze weg in armoede. De schuldenlast is enorm. We raken verstrikt in een web van financieel tekort, gebrek aan draagkracht en schaamte. Ook emotioneel en sociaal eist onze situatie zijn tol.

Ons gezin breidt zich uit en onze kinderen zijn onze lichtpuntjes, onze motivatie. Onze kinderen inspireren ons iedere dag om ons niet neer te leggen bij dit lot, maar om regie in handen te nemen.

Vrienden om ons heen vertellen ons keer op keer dat onze situatie niet per se definieert wie we zijn. Dat mogen we zelf bepalen. En dat doen we dan ook.

Na twee opleidingen in het hoger onderwijs vind ik werk nog voor ik afstudeer. Ook mijn partner heeft nog steeds werk en tergend langzaam klimmen we uit de situatie van machteloosheid en uitzichtloosheid. Er komt weer ruimte voor hoop, ik vind mijn geloof terug en dan is er nog de liefde.

Liefde is de reden dat we er vandaag nog staan. Want een mens die niets anders te geven heeft dan alleen wie hij is … komt erachter wat echte liefde is.

Luisteren is in mijn verhaal van groot belang geweest. Ik had geen hulp nodig, geen geld, maar wel een luisterend oor waar ik op verhaal kon komen en even kon ademhalen door het gewoon te vertellen.

Ik luister naar mensen door met hen in contact te gaan. Door authentiek te zijn. Door zonder oordelen te kijken met een open blik. Ik wil de andere accepteren in zijn anders zijn. Daarom luister met mijn hele wezen in volle aandacht.

Door deze aandacht hoor ik wat met woorden niet te zeggen is. Ik ga in verbinding met de ander en voel wat niet gezegd wordt. Ik geef mijn tijd aan de ander. Oprechte interesse tonen in wat je bezig houdt in dit leven, want in deze gehaaste maatschappij is tijd, een schaars goed is geworden.

Dat je op deze manier naar mensen luistert, is voor mij vorm van respect. Ik heb je gezien, ik heb je gehoord. Ik waardeer jou. Je mag er zijn. Het gevoel van geaccepteerd te zijn in alles wat je bent, in alles wat je verschillend maakt, zorgt voor echt contact. Als iemand op deze manier naar mij luistert, dan voel ik mij echt gehoord.

Ik hoop dat de mensen hier vanavond ook geluisterd hebben naar mij. Dat ze me hebben gehoord en in het beste geval, dat ik hen heb geraakt met mijn woorden. Ik hoop dat ze iets meenemen van mijn verhaal. Dat ze beseffen, door te kijken, dat wat je ziet niet altijd is wat het lijkt. Verdiep je in de ander. Ga op zoek naar wat ons bindt en zet de verschillen opzij.

Ik kan je niet beloven dat het geen pijn zal doen wat je ziet en voelt. Ik kan je wel beloven dat het je verrijkt op een manier die met geld niet te koop is.

Keer terug naar de essentie van ons bestaan. Wat geeft echt betekenis aan ontmoetingen met anderen?

Wat heb je er zelf aan om naar de ander echt te luisteren…….Zet de stem van het ego aan de zijlijn en zorg dat alle kleine momenten waardevol zijn. Dat je mooie herinneringen maakt.

Verwarm elkaar in deze snelle en verhardende maatschappij. Wees niet zuinig met wat je gratis te geven hebt. Luister naar iedereen. De buurvrouw, je kind, de bakker, de dakloze of je beste vriend. Zodat de ander voelt: ik heb deze aandacht verdiend. Zorg dat jij een klein lichtpuntje bent van grote waarde voor de ander. Je zult zien: het maakt je vast en zeker heel blij, want dat heeft het verschil gemaakt voor mij.

Jessica, ervaringsdeskundige kwetsbaarheid

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Maak een gratis website of blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

Maak je eigen website aan bij WordPress.com
Aan de slag
%d bloggers liken dit: